To ciasto wydawało mi się zwykłe. Dopiero jeden składnik sprawił, że smakuje jak z najlepszej cukierni

Dodano:
Ciasto marchewkowe z kremem z serka Źródło: Shutterstock / Rizzygraphy
W podstawowej wersji to ciasto nigdy nie robiło na mnie wrażenia. Za to przełożone i pokryte tym kremem smakuje obłędnie. Jest w nim sekretny składnik, który sprawia, że deser jest bogatszy i zdrowszy.

Ten przepis ma wielowiekową historię. Sięga ona czasów, gdy używano warzyw korzeniowych do słodzenia potraw. Ciasto marchewkowe jest klasykiem do dziś, a jego najbardziej znana wersja to jedna z najlepszych rzeczy, jakie jadłam. Wystarczy, że zrobiłam raz, a wszyscy ciągle mają na nie ochotę.

Jak zrobić ciasto marchewkowe z kremem?

Marchewkę ścieram na tarce o drobnym oczku, by kawałki nie były wyczuwalne w cieście. Do mąki dokładam olej zamiast masła, dzięki czemu mój wypiek ma więcej wilgoci i jest przyjemnie miękki.

Do masy dodaję także bakalie. Wybieram rodzynki oraz orzechy włoskie z migdałami, którymi dekoruję też wierzch deseru. Można również sięgnąć po inne suszone owoce i na przykład orzechy laskowe. Natomiast do aromatyzowania ciasta przyda się cynamon, ewentualnie ekstrakt albo cukier waniliowy.

Ciasto piekę w tortownicy o średnicy 20 centymetrów, ale można użyć nieco większej. Gotowy placek rozkrawam na dwie części i przekładam prostym kremem z serka. Marchewkowiec podaję wprost z lodówki i trzymam w niej do 3-4 dni.

Przepis: Ciasto marchewkowe z kremem

Pyszny wilgotny wypiek z bogatym kremem i chrupiącymi orzechami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
388 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 2 szklanki startej marchewki (około 300 g)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 100 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 30 g posiekanych migdałów
  • 1 łyżka masła

Na krem:

  • 250 g kremowego serka
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Do dekoracji:

  • 30 g posiekanych orzechów włoskich
  • 30 g posiekanych migdałów

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaZalej rodzynki ciepłą wodą. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Wyłóż dno formy krążkiem pergaminu i posmaruj wraz ze ściankami łyżką masła. Połącz mąkę z cukrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Osobno wymieszaj jajka z olejem, marchewką, orzechami, migdałami i odsączonymi rodzynkami. Połącz suche i mokre składniki, wlej ciasto do formy i piecz 40-45 minut. Następnie wystaw i ostudź.
  2. Mieszanie kremuUtrzyj masło z cukrem pudrem i wanilią, dodaj serek i miksuj, aż uzyskasz gładki krem.
  3. Wykańczanie ciastaWyjmij ciasto z formy, rozkrój na dwie równe warstwy i przełóż połową kremu. Resztę nałóż na wierzch i wyrównaj. Udekoruj orzechami i migdałami.

Dlaczego warto dodawać marchewkę do ciasta?

Marchewka ma sporo wody i błonnika, przez co zagęszcza ciasto, wzbogaca jego konsystencję i dodaje mu wilgoci. Dzięki temu nie wysycha ono tak szybko, jak inne wypieki.

Starty korzeń delikatnie podkręca słodycz deseru i pozwala nieco zmniejszyć ilość cukru. Z uwagi na lekko ziemisty posmak wspaniale łączy się z przyprawami korzennymi. Oprócz cynamonu pasuje do niego także imbir czy gałka muszkatołowa.

Marchew wzbogaca też wypiek w cenne związki, w tym składniki mineralne i beta-karoten, który w organizmie jest prekursorem witaminy A. Związek ten wspiera wzrok, zdrową skórę i odporność.

Starte warzywo warto dokładać także do innych ciast niż tylko marchewkowiec. Sprawdzi się w muffinkach, brownie, ucieranej babce, a nawet serniku. Lubię ponadto dodawać je do wytrawnych wypieków. U mnie to stały element przepisu na pszenny chleb.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...