To ciasto wydawało mi się zwykłe. Dopiero jeden składnik sprawił, że smakuje jak z najlepszej cukierni
Ten przepis ma wielowiekową historię. Sięga ona czasów, gdy używano warzyw korzeniowych do słodzenia potraw. Ciasto marchewkowe jest klasykiem do dziś, a jego najbardziej znana wersja to jedna z najlepszych rzeczy, jakie jadłam. Wystarczy, że zrobiłam raz, a wszyscy ciągle mają na nie ochotę.
Jak zrobić ciasto marchewkowe z kremem?
Marchewkę ścieram na tarce o drobnym oczku, by kawałki nie były wyczuwalne w cieście. Do mąki dokładam olej zamiast masła, dzięki czemu mój wypiek ma więcej wilgoci i jest przyjemnie miękki.
Do masy dodaję także bakalie. Wybieram rodzynki oraz orzechy włoskie z migdałami, którymi dekoruję też wierzch deseru. Można również sięgnąć po inne suszone owoce i na przykład orzechy laskowe. Natomiast do aromatyzowania ciasta przyda się cynamon, ewentualnie ekstrakt albo cukier waniliowy.
Ciasto piekę w tortownicy o średnicy 20 centymetrów, ale można użyć nieco większej. Gotowy placek rozkrawam na dwie części i przekładam prostym kremem z serka. Marchewkowiec podaję wprost z lodówki i trzymam w niej do 3-4 dni.
Przepis: Ciasto marchewkowe z kremem
Pyszny wilgotny wypiek z bogatym kremem i chrupiącymi orzechami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 388 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 2 szklanki startej marchewki (około 300 g)
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 100 g rodzynek
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 30 g posiekanych migdałów
- 1 łyżka masła
Na krem:
- 250 g kremowego serka
- 100 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Do dekoracji:
- 30 g posiekanych orzechów włoskich
- 30 g posiekanych migdałów
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaZalej rodzynki ciepłą wodą. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Wyłóż dno formy krążkiem pergaminu i posmaruj wraz ze ściankami łyżką masła. Połącz mąkę z cukrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Osobno wymieszaj jajka z olejem, marchewką, orzechami, migdałami i odsączonymi rodzynkami. Połącz suche i mokre składniki, wlej ciasto do formy i piecz 40-45 minut. Następnie wystaw i ostudź.
- Mieszanie kremuUtrzyj masło z cukrem pudrem i wanilią, dodaj serek i miksuj, aż uzyskasz gładki krem.
- Wykańczanie ciastaWyjmij ciasto z formy, rozkrój na dwie równe warstwy i przełóż połową kremu. Resztę nałóż na wierzch i wyrównaj. Udekoruj orzechami i migdałami.
Dlaczego warto dodawać marchewkę do ciasta?
Marchewka ma sporo wody i błonnika, przez co zagęszcza ciasto, wzbogaca jego konsystencję i dodaje mu wilgoci. Dzięki temu nie wysycha ono tak szybko, jak inne wypieki.
Starty korzeń delikatnie podkręca słodycz deseru i pozwala nieco zmniejszyć ilość cukru. Z uwagi na lekko ziemisty posmak wspaniale łączy się z przyprawami korzennymi. Oprócz cynamonu pasuje do niego także imbir czy gałka muszkatołowa.
Marchew wzbogaca też wypiek w cenne związki, w tym składniki mineralne i beta-karoten, który w organizmie jest prekursorem witaminy A. Związek ten wspiera wzrok, zdrową skórę i odporność.
Starte warzywo warto dokładać także do innych ciast niż tylko marchewkowiec. Sprawdzi się w muffinkach, brownie, ucieranej babce, a nawet serniku. Lubię ponadto dodawać je do wytrawnych wypieków. U mnie to stały element przepisu na pszenny chleb.